Perfesser Gents – Peter Van Haelter

Perfesser Gents – Peter Van Haelter

Met een moeder die opgroeide in de Brugse Poort en een vader in de Visserij, is Peter Gentenaar in hart en nieren.

In zijn vertrouwde omgeving was het Gentse dialect de dagelijkse voertaal. Het was hier dat Peter een diepgewortelde liefde voor zijn stad en haar taal ontwikkelde. Hij leerde de subtiliteiten van het Gents van jongs af aan, een schat aan kennis die hij later met trots zou dragen.

Zijn opvallende affiniteit met het Gentse dialect en zijn diepgewortelde verbondenheid met de stad trokken de aandacht van niemand minder dan Freek Neirynck, die zichzelf had uitgeroepen tot ‘Perfesser Gents’. In 2018 wendde Freek zich tot Peter met een speciaal verzoek. Met zijn 70ste verjaardag in zicht wilde Freek de titel ‘Perfesser Gents’ doorgeven aan een waardige opvolger. Hij zag in Peter de ideale kandidaat om zijn levenswerk voort te zetten.

In 2019, na het overlijden van Freek, aanvaardde Peter de verantwoordelijkheid en eer om de fakkel van de Perfesser Gents over te nemen. Deze nieuwe rol betekende meer dan alleen het voortzetten van het werk van zijn voorganger; het was een kans om van de Perfesser Gents een cultureel figuur te maken, een symbool van trots en bevlogenheid voor het Gentse dialect.

Zijn intentie is om het Gents op een nieuwe manier te promoten en te koesteren, zonder te proberen de rol van zijn voorganger te kopiëren. Met Peter aan het roer zal de Perfesser Gents vooral fungeren als een culturele ambassadeur, die het Gentse dialect en de rijke tradities van de stad in de schijnwerpers zet.

Onze Perfesser bracht eind vorige jaar zijn tweede Gentse Almanak uit, met elke dag een interessant, sappig Gents woord. Ook neemt hij een belangrijke rol in bij de Week van het Gents dit jaar, waar hij samen met de organisatie ouderen en jongeren samenbrengt om spelenderwijs van elkaar te leren.