Zanger en muzikant Frederik Sioen

Zanger en muzikant Frederik Sioen

Sioen blijf één van Gents bekendste èn meest aanwezige muzikanten. Hij zet zich enorm in om de muzikale èn sociale wereld van Gent op de kaart te zetten, meestal in samenwerking met Stad Gent.

Hij volgde notenleer bij zijn vader, studeerde klassieke muziek en dwarsfluit aan de Gentse academie en leerde Afrikaanse percussie. Op zijn zestiende begon hij met zingen in een rockgroep genaamd ‘Medium’ en begon hij zijn eigen nummers te schrijven, eerst op gitaar en later op piano. Zijn muzikale reis begon echt toen hij in 2000 zijn eerste demo ‘S’ opnam, waarna hij solo optredens begon te geven.

Onder leiding van zijn vriend en manager Tom De Clercq, vormde hij een vaste band en bracht zijn debuutalbum ‘See You Naked’ uit in 2003, met de hit “Cruisin’.” Het album zorgde voor een doorbraak en bracht hem naar grote festivals, waaronder Rock Werchter.

In 2006 speelde Sioen in China en organiseerde het evenement ‘0110: Concerten voor de verdraagzaamheid en tegen het racisme’ met bekende artiesten om aandacht te vragen voor tolerantie. Hij kreeg positieve recensies en ontving nog een gouden plaat voor ‘Ease Your Mind.’

Sioen tekende bij Universal Records en bracht zijn derde album ‘A Potion’ uit in 2007, met de single “No Conspiracy At All.” Hij speelde op festivals zoals Rock Werchter en Marktrock Leuven, en ging ook internationaal met optredens in Duitsland en Frankrijk.

Hij reisde in 2007 naar SOWETO in Zuid-Afrika om samen te werken met lokale muzikanten. Dit leidde tot een succesvol concert in Gent en uiteindelijk de opname van het album ‘Calling Up Soweto’ in Zuid-Afrika.

Sinds 2012 wordt Sioen regelmatig begeleid door het zangensemble Binti, met wie hij live optreedt en samenwerkt aan zijn muziek.