Atlete Jolien Boumkwo

Atlete Jolien Boumkwo

Jolien Maliga Boumkwo, geboren in Gent, is een Belgische atlete, gespecialiseerd in hamerslingeren en kogelstoten. Ze heeft 21 Belgische titels veroverd.

In 2011 werd Jolien Belgisch indoorkampioene kogelstoten. Het jaar daarop brak ze het Belgisch record hamerslingeren en behaalde ze haar eerste Belgische titel op dat onderdeel. Ze nam deel aan de wereldkampioenschappen U20 in Barcelona en eindigde als tiende in de kogelstootfinale.

In 2015 deed ze mee aan de Europese kampioenschappen U23, waar ze zesde werd in het kogelstoten en veertiende in het hamerslingeren. Het jaar daarop verbeterde ze het Belgisch record kogelstoten en hamerslingeren.

Na een onderbreking in 2017 maakte Boumkwo in 2019 een comeback, werd ze opnieuw Belgisch indoorkampioene kogelstoten in 2022, en verbeterde ze het Belgisch indoorrecord kogelstoten in 2023 tot 17,87 m.

Tijdens de Europese Spelen van 2023 in Polen haalde ze het internationale nieuws toen ze de 100 m horden overnam van een geblesseerde atlete, Anne Zagré. Ze voltooide de race in 32,18 seconden, waarmee ze toch punten scoorde voor het Belgische team.

Een Gentenaar om trots op te zijn dus 😍

Hier draagt ze de Negenduust Draak Sweater. Onze eigen Jeff Koons-achtige twist op de Gentse draak die je hier vindt.